Ajourføring for kranførere

Deltageren kan, på baggrund af den samlede lovpligtige efteruddannelse, indeholdende denne ajourføring med nyeste regler, retningslinjer og standarder, udføre arbejdet som kranfører jf. Færdselsstyrelsens gældende Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport.

Faglærte og ufaglærte chauffører, der har eller søger beskæftigelse inden for transport af forskellige typer af kraner og som skal have opdateret deres chaufføruddannelsesbevis. Det anbefales, at deltageren tidligere har gennemført grundlæggende uddannelse - eller har erhvervserfaring inden for jobområdet.

På baggrund af tidligere gennemført grundlæggende uddannelse, erfaring samt denne ajourføring, har deltageren opnået kendskab til nyeste regler og standarder indenfor:- Risici forbundet med arbejde med mobile kraner- kraners opbygning og sikkerhedsanordninger- kraners beregnede anvendelse, herunder anvendelsesbegrænsninger- Reglerne for anhugning/afhugning, herunder valg af korrekt hejsetilbehør og anhugningsgrej- Vejledning af anhugger ved hjælp af håndsignaler (standardtegn) og brug af radio- Hvor ofte kraner og anhugningsgrej skal efterses og vedligeholdes- Til indholdet af kranjournaler og kunne føre disse i nødvendigt omfang- Reglerne for samløft med kraner af byrder samt personløft med kran- kunne tilegne sig viden om den konkrete kran, der skal anvendes, med udgangspunkt i leverandørens brugsanvisning- ekstraudstyr, f.eks. pallegaffel, fly-jib og læssegrab- korrekt anvendelse af støtteben- anvendelse og beregning af ballast- vurdere byrdens vægt og tyngdepunktets placering og vide, om byrden er anhugget korrekt, inden der løftes- Stabilitetsforhold, jordbundsforhold, vurdering af forskellige underlags bæreevne, vind- og vejrforhold- Særlige forhold på byggepladser samt tegningsforståelse- Aflæse lastdiagrammer- Ergonomi - forebyggelse af skader i muskler og led- Lastsikring, opklodsning, af forskellige typer af gods og udstyr- Tilladt akseltryk og tilladt totalvægt- Arbejdsmiljølovens bestemmelser for førercertifikater og brug af personlige værne-/hjælpemidler- Ajourføring af færdselsregler af særlig betydning for området- Kundeservice og konflikthåndteringUddannelsens indhold følger i øvrigt de retningslinjer der fremgår af Færdelsstyrelsens gældende bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport Uddannelsen vil, sammen med de øvrige moduler i den lovpligtige efteruddannelse, føre til at deltageren kan erhverve chaufføruddannelsesbevis.
Skoler som kan udbyde kurset

Nedenfor ser du en liste med skoler, som ikke har hold på holdlisten. Kontakt en af skolerne for at opfordre dem til at oprette hold.

  • Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser
    Absalonsvej 20, 4300 Holbæk
  • 7229 0100
  • neg@neg.dk
  • Skriv mig op
  • CELF - Center for erhv.rettede udd. Lolland-Falster
    Kringelborg Allé 7, 4800 Nykøbing F
  • 5488 8888
  • celf@celf.dk
  • Skriv mig op
  • TEC, Technical Education Copenhagen
    Stæhr Johansens Vej 7, 2000 Frederiksberg
  • 3817 7000
  • tec@tec.dk
  • Skriv mig op
  • ZBC - Zealand Business College
    Ahorn Alle 3-5, 4100 Ringsted
  • 5578 8888
  • zbc@zbc.dk
  • Skriv mig op
Træ- og Møbelindustriens Kompetencefond TMKF

Træ- og Møbelindustriens Kompetencefond (TMKF) yder støtte til medarbejdernes selvvalgte uddannelse inden for Træ- og Møbeloverenskomsten og Piano- og Orgeloverenskomsten.

Industriens Kompetenceudviklingsfond IKUF

Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF) yder støtte til medarbejdernes selvvalgte uddannelse inden for Industriens Overenskomst, Industriens Funktionæroverenskomst, Overenskomsten for slagteområdet mellem DI og Fødevareforbundet NNF samt Den fødevareindustrielle overenskomst mellem DI og Fødevareforbundet NNF.

AL Efteruddannelses Kompetencefond ALEU

AL Efteruddannelses Kompetencefond støtter selvvalgt uddannelse, der kan bruges inden for overenskomstens arbejdsområde (Industri- og VVS-overenskomsten).